Alles wat je moet weten over het aanvragen van een energielabel

Alles wat je moet weten over het aanvragen van een energielabel

Ben je van plan om je huis te verkopen of te verhuren? Dan heb je waarschijnlijk al gehoord van een energielabel. Een energielabel geeft je inzicht in de energieprestaties van jouw woning en is verplicht bij verkoop of verhuur. Maar hoe vraag je zo’n label aan en wat moet je allemaal weten? In dit artikel lees je alles wat je moet weten over het aanvragen van een energielabel.

1. Wat is een energielabel?

Een energielabel is een label dat aangeeft hoe energiezuinig een woning is. Hierbij wordt gekeken naar verschillende factoren zoals de isolatie, verwarming en ventilatie van de woning. Het label is ingedeeld van A t/m G, waarbij A het meest energiezuinig is en G het minst. Met een energielabel weet je hoeveel energie jouw woning verbruikt en krijg je inzicht in hoe je jouw woning nog energiezuiniger kan maken.

2. Wanneer heb je een energielabel nodig?

Een energielabel is verplicht wanneer je jouw woning gaat verkopen of verhuren. Het label geeft de koper of huurder inzicht in de energieprestaties van de woning. Daarnaast kan een energielabel ervoor zorgen dat jouw woning aantrekkelijker wordt voor kopers of huurders, omdat zij weten dat de woning energiezuinig is.

3. Hoe vraag je een energielabel aan?

Je kan een energielabel aanvragen via de website van de Rijksoverheid. Hiervoor heb je een DigiD nodig. Vervolgens vul je gegevens over jouw woning in en voeg je bewijsstukken toe. Het is verstandig om de gegevens over jouw woning alvast te verzamelen voordat je begint met de aanvraag. Denk hierbij aan informatie over isolatie, verwarming en ventilatie. Ook kun je gebruik maken van https://www.keuringsdienstvoorwonen.nl/.

4. Wat kost een energielabel?

Een energielabel kan verschillende kosten met zich meebrengen. Zo kan je ervoor kiezen om zelf een energielabel op te stellen, maar het is ook mogelijk om een inspecteur in te schakelen. De kosten hiervoor verschillen per inspecteur. Gemiddeld kost een energielabel tussen de €100 en €300 euro. De kosten zijn echter wel aftrekbaar van de belasting.

5. Waarom is een energielabel belangrijk?

Een energielabel kan ervoor zorgen dat jouw woning aantrekkelijker wordt voor kopers of huurders. Daarnaast is het energiezuinig maken van jouw woning niet alleen goed voor het milieu, maar kan het ook zorgen voor lagere energierekeningen. Met een energielabel weet je waar jouw woning staat op het gebied van energieprestaties en kan je hierop inspelen door bijvoorbeeld isolatie aan te brengen of een energiezuinige verwarming te plaatsen.

Kortom, een energielabel is verplicht bij verkoop of verhuur van jouw woning. Je kan het label eenvoudig aanvragen via de website van de Rijksoverheid met behulp van jouw DigiD. Het label geeft inzicht in de energieprestaties van jouw woning en kan ervoor zorgen dat jouw woning aantrekkelijker wordt voor kopers of huurders. Wees dus slim en vraag op tijd jouw energielabel aan!

Alles wat je moet weten over het aanvragen van een energielabel
Schuiven naar boven